Friday, 24 April 2015

kisah kegemukkan & kesannya

Hi & salam semua,
Arini nak bebel panjang sikit...nk cerita tentang GEMUK!

Pagi tadi timbang berat,naik 2kg...perasaan tak tau cane nak gambarkan...nak turun berat bukan main susah, tapi nak naik bukan main senang...lepas turun dari penimbang tu je, kepala otak ni asyik fikir kenapa benda ni jadik, kenapa tak pernah kurus, kenapa susah nak kurus??

Help me!!

So, arini pegi keje dengan mood yang ting tong.. Bersukan dah,tapi tetap gemok...so, what is the problem?why my weight keep increasing??!!!!




Nak dijadikan cerita,time meeting tibe-tibe terfikir 1 idea..so, dengan muke tak tau malu, ajak member2 keje yang kononnya gemuk untuk buat 1 pertandingan (padahal diorang tak gemok sangat pon compare to me)...so, pertandingan ape ekkk???pertandingan kuruskan badan!!!hahahaha...cam lawak je kan, siap buat pertandingan...tah pape je, tapi lantak la, asalkan ade geng nak kuruskan badan..hehehe...tapi discussion belom tamat lagi, fokus keje dulu (konon)...
Target

Lepas fikir2 dan menganalisis, rasenya ni la punca kegemukan saya & kesannya::

Punca:
  1. Malas bersenam dengan consistent - Rasanya ni normal kan, memang ramai la yang join my club...konon set alarm nak bangun pagi g jogging, tapi ikotkan sangat MALAS tu...sudahnya, berlingkar je atas katis. So, rasenya yang ni yang kene ubah dulu..set masa untuk senam & buat, buakn set masa je, pastu dismiss alarm!Tapi yang ni still ok la compare dengan yang no 2 nanti sebab dalam 10 kali set alarm, rasenya 4-5 kali je dismiss, yang lain memang buat..cuma maybe kene lama sikit kot masa senaman tu..currently kalau senam, buat tak sampai 1 jam..buat 30-40 minit je, pastu dah siap...tah pape kan...
    Best gile kalau jogging tempat camni
  2. Tak jaga makan - Ni pon masalah besar & rasenya paling besar sebab yang no 1 tadi tu still ok la..yang ni pulak, semua makanan nampak sedap...Tak tau la macam mana nak buat...tapi selalunya nasi tak banyak sangat sebab memang kurang suka makan makanan yg cepat kenyang cam nasi, roti, biskut...yang jadik kegemaran adalah jajan,cokelat...hadoiii....ni lak contoh tabiat makan saya yang tah pape: 
    • Pagi (sebelum g keje) -  makan oat & milo
    • Pukul 10 (break) - yang ni pon aku tak paham kenape la susah nak tinggal...rase cam serba tak kene kalau tak g..tah pape jek...dah tu siap makan mee la, ape la..kadang2 siap berlauk ayam goreng..pastu kadang2 siap tapau kuih...Ya Allah!!
    • Pukul 1 (lunch) - makan cam biase..nasi,lauk,dll. yang ni normal la kot..
    • Pukul 4/5 - muncul raksaksa tak tau datang dari mane, kebulur tahap nak gile!!what??!!!tapi selalunya time2 ni la makan kuih yang di'tapau' pagi tadi...
    • Pukul 8 keatas (dinner) - makan malam..ibu masak, so paham2 la...melantak lagi!!!!!
      Bekalan..Terok betol!!
  3. Kurang minum air - secara jujur bagi tau, max 3 liter 1 hari...huh...
Ok, now sampai masa nak bagi tau pasal kesannya pulak,
  1. mengah nak naik tangga - tadi baru jadik time nk g meeting...sedih...
  2. nafas tercungap-cungap - selalu jadik...sedih lagi...
  3. SUSAH CARI BAJU!!!! - yang ni paling SADIS~~!!
    SADIS
Ape2 pon, tujuan utama nak kurus mestilah sebab nak kekal SIHAT... So, now ape pandangan korang??Macam2 dah try...herbalife, shaklee, losyen mustajab, dll...tapi macam ni gak...ade tak ubat sekat selera makan ek??hmmm...