Tuesday, 28 April 2015

Mukaku rasa MERENYAM!! Macam kene miang buluh~~!!!

Salam & hi sume...

Huwaaaa~~~
Arini rase sangat la tak selesa...gatal,merenyam segala bagai..dah la mood tak berapa elok since semalam..tambah pulak arini muka rase gatal2 jek...hadoii...memang haru la kannn...Rasenya ni sume disebabkan pencuci muke yang baru try tu kot...maybe tak sesuai dgn muka saya ni ha..Sedihnya rasa sebab dah almost 2 years still tak jumpe lagi pencuci muka yang sesuai dengan kulit muka ni ha...sensitip sangat agaknya..maka selamatlah pencuci muka ni ke dalam bakul sampah...daaaa~~~
Bye~~
Nak dijadikan cite (cara sembang kalah mak jemah la.. ), iolls dah try macam2 produk,tapi still tak jalan..hai la gervenne, kenapa la susah sgt nak cari kamo ni..kalau tak mesti daku tak berpaling tadah pada yang lain..rasenya pakai since 2005/2006 sampai la 2013..memang best pakai..rase cam bersih je muke ni especially lepas pakai scrub dia, walaupun muka iolls ni memang kurang bermasalah (alhamdulillah) dari segi jerawat ke ape ke, tapi perasaan muke bersih & segar sentiasa tu memang best..tapi terpaksa stop pakai sebab susah nak amat nak cari brand ni kat Muar now...lepas tu bermula la pencarian facial cleanser yang masih belum jumpa penghujungnya.. T_T
Siap ade royal jelly oke...miss u sooo much...sobs T_T

Disebabkan perasaan yang sangat tak selesa tu, iolls balik awal..pukul6.09 dah start enjin..hahahaha..Dalam hati nanti sampai rumah nak buat pembersihan tahap majlis bandaraya punya..So, lepas mahgrib bermula la misi mengemas...pd hal sapu & tukar cadar je pon..sembang cam kemas 1 rumah..hahaha... ~.~"

Now, misi mencarik lagi ape skin care yang nak dicuba..dalam aty cam nak cuba neutrogena jek..salah satu sebabnya adalah cam senang nak carik..kat watson ade, guardian ade..haaa, hopefully takde la jadik cam kes gervenne tu kan... ^_^

Tapi, maslahnya sekarang tak tau nak try set yang mana 1 sebab sume nampak cam best..huwaaaa~~~ (gambar ihsan pakcik gogel)

Set deep clean ni rasenya normal set kot..

Set ni pulak, katanya more pada make up remover..iolls ni mane la ade mekap2..tak reti makk...

Yang ni nampak cam best jekkkk~~~ Fine Fairness katenyerrrrr~~hehehe

So, bagi la masa sikit kat kulit muka ni untuk sembuh dari gatal2, baru la beli...tak tau lagi nak beli mane, tapi takde hal la kan..ade mase lagi..kalau agak2 tak tau gak, nanti sampai grab je la mane2 pon..hahaha..tapi so far tak jumpe lagi trial pack..kalau ade trial pack kan sonang..takde la membazir..huhuhu...



Sunday, 26 April 2015

Throwback Vietnam

Salam & hi sume...
arini nk tulis pasal trip g Vietnam aritu la...ok x?hehe

Kegilaan ni bermule bile tahap stress dah melampau2 & kebosanan mula melanda kat tempat keje nun..ni tak bagus ehhhh...

Disebabkan dah bosan sangat, maka tangan ni mula la menggediks search air ticket...gatal sangat kannn...tapi time tu takde idea lagi nak g mane...so, search tempat mane nak g...antara tempat yang jadik pilihan adalah Vietnam, Myanmar & China... lepas tengok2, maka buat pilihan nak g Vietnam...so,ape lagik, post la pasal ni kat group whatsapp 'Vacation'...tak tahan, siap ade group Mak Gems Jems lagik..hahahahaha....
ape kaitan gambar kaki tu??? -_-"

Lepas dah dapat geng, maka marilah study pasal Vietnam ni eh...bawah ni antara benda/perkara yang ai dah study pasal Vietnam ni (source study ai macam2 termasuk kawan2 yang dah penah pegi, internet, blog, dll):
konon study tempat yang nak g...
  1. air ticket price - very important for me oke!! Tips dari blogger lain cakap kalau nak cari air ticket, cari la time lewat malam or awal pagi hari Rabu / Khamis (time orang tido tu, korang cari la air ticket). Katanya kalau cari time2 tu memang murah, tapi ai lom sempat try lagik..nanti ai try oke.. :)
    • air ticket dari Malaysia  Vietnam
    • air ticket dari HCM  Hanoi..yang ni last2 kami cancel sebab air ticket domestik sangatlah mahal (almost RM400/person!)
      now everyone can fly katenyerrr~~!!
  2. hotel (price & location) - kitorang punya hotel amatlah dekat dengan ben10 market tu,klau malam lak ade pasar malam...turun tangga lobi je tros jumpe pasar malam..kalau nak g ben10, jalan tak sampai 5 minit dah sampai..pastu dekat je dengan tempat yang jual makanan halal cam kedai Hjh.Basiroh.
    Hotel kitorang - An Tam hotel..hentam saja la nohhh

    lobby

    lobby

    bilik kecil, tapi selesa

    ade bath tub u olls~~!!

    ini rare ok...1st time dpt hotel camni~~!!
  3. transport
    • airport ke hotel - kami amek Vinasun..kat sini berlambak, takde hal...tapi kat sini driver duduk belah kiri tau..jangan jadik cam adik orang,sikit lagi nak bawak taxi tu sebab dia dengan selamber nak g masok thru left door..hahahaha...
      taxi kat sini sume beso gabak!
    • Jalan2 - kami guna taxi, jalan kaki or van tour guide (untuk ke mekong).
    • Asalnya kami nak g Hanoi, tapi tak jadik sebab tiket flight domestik mahal & tak sanggop nak naik train sebab duration yang sangat panjang..untuk more info pasal vietnam train ni, korang bole la tengok sini..
  4. tempat yang nak pegi. plan asal mmg nak g sampai la ke Hanoi nun..sebab kat Ha Long bay tu cam cantik je,cam cantik je...tp apakan daya, hanya mampu berjalan kat area dekat2 HCM jek...sedey~~~ T_T ...so, ni la tempat yang kitorang sempat g:
    • Mekong - kitorang amek pakej 1 hari untuk g melawat ke mekong river.perjalanan dari HCM dalam 3 jam, naik van yang disediakan oleh tour guide.dalam pakej tu ade macam2 aktiviti yang dia cover. antara tempat ynag kitorang lawat adalah kilang buat gula2 dari kelapa, tempat buat makanan ape tah nama tapi dia cam ala2 kulit popia gitu,pastu g tengok ular, g tempat craft, naik boat & lastly g tempat madu lebah. makan lunch disediakan di restoran muslim. last sekali on the way balik ke jeti, dia sediakan sorang sebijik air kelapa..yeayyyy....
      tour package from Bismillah Tours & Travel

      Belom sampai Mekong lagi, tapi dah singgah tempat shopping

      Hasil tangkapan - sling bag..rm18 habis nego..

      tourist guide kitorang utk ke mekong

      excited!

      gedik giler ai kan..hahaha

      ni la rupe gula2 kelapa sebelom dipotong..all manual ok...mampu??
      Dijemur tengah panas
      cam kulit popia kan, tapi macam2 rasa ade
      naik kude!!kesian kuda kene bawak muatan berat..hahaha

      Lunch kat sini - include dalam pakej

      tea preparation
        
      teh diorang (teh + madu)

      ade nyanyi2.. XD


      hakak2 tengah busy shopping baju vietnam..orang ramping bole la pakai...kalau macam ai ni, peha je yang bole masok...muahahaha

      bajet comel XD

      its show time -- naik sampan...
      row row row the boat...hiap3...

      yang mendayung pon cun la siot ;)

      lalala~~

    • Bandar HCM - bandar super sesak terutamanya sesak dengan moto!!pehhh, 1st time tengok situasi macam tu..kitorang siap menjerit nak lintas jalan...hahahaha...tapi seriously, jangan lupe minum kopi dia..pehhh,mabeles!haaa, lagi satu, hati2 dengan peniaga kat pasar malam depan ben10 tu, adik ai almost kene tipu...ai on siap kene 'crazy' lagi dari peniaga sebab tak jadi beli barang..tah ape pantang tah diorg...siap cakap 'u see,but no buy..so why u see??'...muahahaha..tanya harga pon salah..chaittt~~!!
      Kopi Vietnam -- terbaek!!

      ai yang x suke minum kopi pon rase sedap..dah cam minum stabak pulop

      ehem3...jagung bako...bako bako bako...
      banyak gile moto..beware ye!



      tengah2 bandar ade roundabout n dlm roundabout tu ade macam2 aktiviti -- ade orang main sepak raga, ade yang training martial arts..huh...pelik tapi benar!

      area pasar malam

      buah kelapak~~!

      yummeh~~!!


      cuci mata a.k.a cuci poket






      pekerja baru tolong promote kain..murah siot....4 meter rm24 sajork!!!

      sesi cuci poket..pilih pilih pilih!!
      makanan kat sini mahal nak amatttttt~~!!!bihun goreng kosong 1 pinggan rm17 oke!!gile~~!!
    • Ben Thanh Market - super sesak dengan kaki shopping & sempit. sape yang pandai tawar harga, konpem dapat angkut banyak barang..hehehehe




    • Water Puppet show



      depan hall dia...